Gyakori kérdések

Most vettünk egy kiskutyát, mikortól vihetem a kutyust kutyaiskolába?

Amint a kutyusnak megvannak a kölyökkori oltásai, lehet a kutyát vinni közösségbe, kutyaiskolába. Az első veszettség elleni oltást a kutyának 4 hónapos kora előtt meg kell kapnia. Abban az esetben, ha a kutya már betöltötte a 4 hónapos kort, a veszettség elleni oltás is a képzésen való részvétel feltétele.  (A kutyának a törvényi rendelkezés alapján, betöltött 3 hónapos kort követően, 30 napon belül meg kell kapnia, az első veszettség elleni védőoltását. Az első veszettség oltást követően 6 hónap múlva a másodikat, és innentől kezdve évente (365 naponta), kötelező.)


Mikorra érkezzek, és mit vigyek a kutyaiskolába?

A képzéseink kezdési időpontjai előtt 15-20 perccel ajánlott megérkezni a kutyaiskolába. Első alkalommal mindenképpen szükséges a kutya oltási könyve, a fent említett oltások igazolásával. Eszközök tekintetében póráz, nyakörv, jutalomfalat. A póráz ne flexi póráz (kiengedős) legyen, illetve a kutyahám képzési célra nem megfelelő.


Külön be kell jelentkezzek az első képzési időpontra?

A képzési időpontokra nem szükséges külön bejelentkezni.


Eső esetén is megvan tartva a képzés?

Mivel mi nem tanfolyami rendszerben működünk, így nem vagyunk kényszerhelyzetben, hogy minden képzési időpontot meg kell tartanunk, mert különben a képzés elmaradása, a következő tanfolyam kezdési időpontját befolyásolná, így ebben az esetben a képzéseink ELMARADNAK!

Esős, illetve szélsőséges időjárási helyzetben (fokozott kánikula, extrém hideg stb.) a külső körülmények miatt, a kutyák és a gazdik komfortérzete sem megfelelő, így sajnos igen nehéz minőségi, tartalmas képzést tartani.


Milyen vizsgalehetőség van a kutyaiskolában?

Iskolán belüli “házi” vizsgára nincs lehetőség. Mert az, hogy a saját magunk (vagy általunk megkért személy) által levizsgáztatjuk a Nálunk képzett kutyákat, az közel se biztos, hogy reális képet ad, az adott páros valós tudásáról. Az ilyen típusú vizsgák nem hivatalosak,  csak egy oklevél, egy emléklap a képzésen való részvételről!

Az iskolánkon évente két alkalommal van hivatalos BH vizsgára lehetőség. A BH vizsgák hivatalosan kirendelt munkabírókkal, egy megadott vizsgakoreográfiával, nemzetközileg is elismert vizsgarendszer alapján kerülnek végrehajtásra!  

A hivatalos vizsgákon való részvétel egyik alapfeltétele, a betöltött 15 hónapos kor.

Bővebb írás a vizsgákról, a lap alján!!!


Még nagyon fiatal a kutyám, van arra lehetőség, hogy egyenlőre csak kutyaoviba vigyem?

Nálunk “klasszikus” kutyaovi nincs. A kutyusok kutyaovi-kezdőcsoportban kezdenek, de itt nem csak játék, és “bandázás” van a kutyáknak, hanem a szocializáció mellett megkezdődik a kutyák, koruknak megfelelő képzése, a kutya-gazdi közötti kommunikáció, és kapcsolat kialakítása.  Sajnos nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy a kutyák 5-6 hónapos koráig csak a falkajáték megy más kutyákkal, viszont amikor megkezdődik a kutya képzése, a kutya-gazdi közötti kapcsolat kialakítása, akkor jönnek a problémák. A kutya eddig szinte csak azt tanulta, hogy játék van a falkatársakkal (a gazdi mellékszereplő), kutya-kutya között nagyon jó kapcsolat alakul ki, viszont képzési szempontból a kutya-gazdi közötti kapcsolat mindennek az alapja….

Ezen érdemes egy kicsit elgondolkodni….


Interneten olvastam a klikkeres, csak pozitív megerősítéses képzésről, Önök milyen képzési módszereket alkalmaznak a kutyaiskolán? 

Nem klikkeres kutyaiskola vagyunk! A hagyományos képzési módszerek mellett, pozitív megerősítéssel, motivációval (jutalomfalat, apporttárgy) dolgozunk, a kutya ösztönös adottságainak figyelembevételével, de amennyiben szükséges, a szükségesség arányában, a pórázmunka is alkalmazásra kerül.

A csak pozitív megerősítéses képzési módszer, adott kutyafajták, adott egyedeinél ideig-óráig működhet, de az “ösztönös” kutyáknál hamar megjelennek az első problémák!  Abban az esetben, ha a kutya számára nagyobb az elvonó inger (kutya, macska, a külvilág ingerei stb.), mint az alkalmazott motivációs eszköz iránti érdeklődés, akkor a gazdi azonnal “vert” helyzetbe kerül, ugyanis semmilyen lehetőség nincs a kezében, kutyája irányítására….

Ezen megint  érdemes egy kicsit elgondolkodni….

“Pedig, ha van kedve megcsinálja!”  Az nem engedelmes kutya!


Mennyi ideig kell kutyaiskolába járnom a kutyámmal, hogy engedelmes kutyám legyen?

Ez több tényezőtől is függ! A kutya adottságai mellet nagyon sok függ a gazdi rátermettségén, következetességén, szorgalmán!

8-10 képzési alkalom alatt kutyát képezni nem lehet! Az maximum arra elegendő, hogy a gazdi hellyel-közzel “képbe” kerüljön, mit miért csinál. És csak ezt követően kezd el fejlődni a kutyus, de a kutya-gazdi kapcsolat, és a kutya szocializációjának szempontjából ez is egy nagyon fontos időszak. 


Felnőtt kutyám van, és sajnos agresszív más kutyákkal, így is vihetem kutyaiskolába?

Természetesen igen, egy kutyaiskoláknak az a dolga, hogy az ilyen jellegű problémákat is megoldja, a kutyaiskolákat nem csak a “cuki-muki” kutyák részére “találták” ki!

Természetesem agresszív kutyák esetén, fokozott figyelmet kell fordítani a felszerelések minőségére, a kutyához mérten megfelelő erősségére. És alapfeltétel a gazdi fizikális alkalmassága, kutyája irányítására, kézben tartására!


Mit tanulunk meg a kutyaiskolában, a csoportos képzés keretein belül?

A kutyák az alapvető, családi kutyák számára szükséges gyakorlatokat, illetve a gazdik az ehhez  szükséges elméleti hátteret.

Alapvető gyakorlatok: Pórázon vezetés, ültetés, fektetés, behívhatóság, helyben maradás, más kutyákkal való társas viselkedés.


Elég ha csak hetente egyszer megyek képzésre, kutyaiskolába?

A semminél az is több! De a képzés első időszakában érdemes intenzíven részt venni a képzéseken, és emellett nagy hangsúlyt kell fektetni a rendszeres, nem “sablon útvonalon” végrehajtott szocializációs sétákra. Kölyök-növendék kutyák szocializációja, képzése szempontjából, a 3-12 hónapos kor egy nagyon fontos időszak, ha ekkor szánunk időt a kutyánkra, azt a későbbiekben a kutyánk többszörösen meghálálja.


 A kutya a gyermekemé, Ő is beállhat a képzésre?

Abban az esetben, ha a kutyával biztonságosan meg tud állni, meg tudja tartani, akkor igen! Amennyiben a kutyával nem tud biztonságosan megállni, a képzésen való részvétele balesetveszélyes, így nem megoldható. 14 éves kor alatt, a folyamatos szülői felügyelet kötelező.


 A családtagjaim is jöhetnek a kutyaiskolába?

Természetesen igen, de a házirend meghatározott részei rájuk is vonatkoznak!


Pár gondolat a kutyák vizsgáival, vizsgáztatásával kapcsolatosan, elsősorban családi kutyásoknak, hogy mindenki tisztában legyen egy-két dologgal, a „pár alkalmas” tanfolyamok, záró vizsgáival kapcsolatosan…

A kutyák hivatalos vizsgáinak szabályozására létezik egy, az FCI (Federation Cynologiue Internationale) által kialakított, nemzetközileg elismert vizsgarend. Ez a vizsgarend szabályozza a nemzetközi munkakutya, nyomkövető, állóképesség, – és kísérőkutya vizsgák, követelmény rendszerét, lebonyolításának szabályait. Ezen követelményrendszer alapján lebonyolított, vizsgák Magyarországon, a MEOESZ által delegált, hivatalosan kirendelt FCI munkabírók közreműködésével, bírálataival kerülnek lebonyolításra. Ezek hivatalos, Magyarországon és nemzetközileg is elismert vizsgák. Emellett a kutyás sportokon, sportágakon belül létezik többféle vizsgarendszer, de ebbe most nem szeretnék jobban belemenni.

A kutyaiskola keretein belül a kutyatulajdonosok döntő többsége családi illetve hobbikutyás, a legfőbb céljuk, hogy a kutyájuk, jól szocializált, kezelhető, engedelmes, jó családi kutya legyen. A családi kutyák részére is van hivatalos vizsga lehetőség, a BH – kísérőkutya vizsga. Ez a vizsga, minden kutya-gazdi páros számára elérhető cél, a vizsga fajtafüggetlen, keverék, és törzskönyvvel nem rendelkező kutyák is részt vehetnek rajta. A vizsgán minden kutyatartó indulhat, aki rendelkezik a megfelelő elméleti, és gyakorlati tudással. Az elméleti tudás átadása, a tudás igazolása, a vizsgára felkészítő szervezet, kutyaiskola feladata.
 Az elméleti képzettség, kutyás etika, kutyás kultúra, alapvető etológiai ismeretek, állategészségügyi ismeretek, etetési-és tartási ismeretek, kutyás jogszabályi ismeretek, kutyás sportok, témaköreiből tevődik össze. Minden, a vizsgán résztvevő kutyának, oltási könyvvel, érvényes oltásokkal, beültetett mikrochippel kell rendelkeznie, és be kell töltenie a 15 hónapos kort. A vizsga első része kiképzőpályán a második része pedig forgalomban, közterületen történik. Ez a vizsga célzott felkészítéssel, minden kutya számára elérhető, de ami fontos, az a gazdi szorgalma, kitartása, következetessége!

Egy BH kísérőkutya vizsgára való felkészülés, nem egy „pár” alkalmas elfoglaltság, a kutya-gazdi páros függvényében, annál lényegesen több időt vesz igénybe!

….és amivel érdemes tisztában lennie Mindenkinek, hogy egy 8-10 alkalmas tanfolyam, képzés záró „házi” vizsgája, nem egy hivatalos vizsga! Mert az, hogy a saját magunk (vagy általunk megkért személy) közreműködésével „levizsgáztatjuk”, a Nálunk képzett kutyákat, az közel se biztos, hogy reális képet ad, az adott páros valós tudásáról. Nincs semmi probléma a „házon belüli” vizsgákkal, megmérettetésekkel, csak Mindenki legyen tisztába azzal, hogy ezek elsődlegesen a csapatépítést, és motivációs célt szolgálnak.  (Sajnos volt olyan gazdi, aki ilyen jellegű emléklappal, szerette volna igazolni, a BH vizsgájának meglétét!) Az ilyen típusú vizsgák nem hivatalosak,  csak egy oklevél, egy emléklap a képzésen való részvételről!

Kutyaiskola fajtamegkötés nélkül, három hónapos kortól!

Szigetszentmiklósi Kutyaiskola

Partnereink

Szolgáltatásaink

Ⓒ 2021 - Minden jog fenntartva - A weboldal teljes tartalma, a Szigeszentmiklósi Kutyaiskola Egyesület tulájdona!